VERZAMELDE MEDIA BERICHTEN 

 

De Pers, vrijdag 27 juli 2007  

 

Als een publieke service aangeboden door het Nederlands Comité voor de Rechten van de mens (NCRM)

 

MET RITALIN EERDER AAN DE DRUGS

Het medicijn helpt, maar ADHD-kinderen die het slikken, experimenteren vaker met drugs en vertonen crimineler gedrag dan leeftijdsgenoten. Toch blijft Ritalin ook in Nederland populair.

     
 

Het gebruik van medicijnen tegen ADHD, zoals Ritalin, blijft spectaculair stijgen. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen bedroeg de stijging vorig jaar 30 procent vergeleken met 2005, en die stijging blijft zich voortzetten. Van de ruim 200.000 gebruikers is 25 procent jonger dan tien jaar. 30 procent is volwassen, want vooral de diagnose ‘volwassen-ADHD’ wordt steeds populairder. Maar wat zijn de effecten van die medicijnen op de lange termijn? In het augustusnummer van het Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry verschijnen enkele zorgwekkende analyses.

 

Allereerst is hun nut beperkt, zo blijkt. Medicijnen helpen, maar na drie jaar is gedragstherapie net zo goed. 

Kinderen die Ritalin slikken, gaan echter gemakkelijker experimenteren met alcohol en drugs dan hun leeftijdsgenoten. Ook het risico dat ze met de politie in aanraking komen door diefstal of vechtpartijen is groter. Uit een ander onderzoek blijkt dat deze kinderen korter worden en lichter blijven dan niet-slikkers.

 

 

ADHD is niet zo zeer een ziekte als wel een vorm van onaangepast gedrag die ouders en opvoeders tot wanhoop drijft.

De verleiding om kinderen die wat drukker zijn of slechte schoolresultaten hebben ook te behandelen met medicijnen wordt vaak erg groot. In de Verenigde Staten steeg het aantal gebruikers van ADHD-medicijnen explosief. 

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft geadviseerd dat deze alleen door psychiaters mogen worden voorgeschreven.