VERZAMELDE MEDIA BERICHTEN 

 

Metro, maandag 3 juli 2006

Machteld Veen

Bron NCRM

 

Als een publieke service aangeboden door het Nederlands Comité voor de Rechten van de mens (NCRM)

 

VERKLARINGEN GEWEIGERD 

Ontoerekeningsvatbaarheidverklaringen worden geweigerd in rechtszaken in de VS

     
 

In Arizona mogen ontoerekeningsvatbaarheidverklaringen van psychiaters door de rechtbank worden geweigerd. De rechtbank kreeg te vaak te maken met rechtvaardigingen zoals´acute vrijwillige bedwelming´ of ´tijdelijke condities voortkomende uit de druk van de omstandigheden´. 

 

Het hooggerechtshof van de VS stelde dat ´een psychiater of een psycholoog niet beter gekwalificeerd is om vast te stellen of de beklaagde geestelijk gestoord is dan ieder andere willekeurige persoon.´ Volgens de rechtbank brengen deze verklaringen het risico met zich mee dat ´de juryleden deze opinies een te grote waarde toedichten, en dat er aan deze psychiatrische opinies een autoriteit wordt toegedicht, waarvan de psychiaters zelf zeggen dat ze hem niet hebben.´ 

De  leden van de American Psychiatric  Association verklaarden dat psychiaters niet in staat zijn om gevaarlijk gedrag te kunnen voorspellen. Ook gaven ze toe dat ze de oorzaken en de oplossingen van ´geestelijke stoornissen´ niet te kennen.

 

IOok in Nederland hebben de deskundigen aangegeven moeilijk te kunnen bepalen of de geestelijke stoornis reden is voor het delict dat gepleegd is. 

Dat gebeurde tijdens de openbare hoorzittingen van de tijdelijke commissie TBS. In Nederland zijn vijf gradaties van toerekeningsvatbaarheid. In de rest van de wereld zijn dit er twee. Voor deze gradaties is echter geen wetenschappelijk fundament.